Ялина європейська, Смерека
Модератор: Группа модераторы
- Magura
- Постоянный пользователь
- Сообщения: 1481
- Зарегистрирован: 13 дек 2015, 18:43
Ялина європейська, Смерека
Для приготування сиропу в скляний посуд накладають тонкий шар свіжих бруньок, потім посипають цукром, і таким чином утворюють кілька шарів. Гуцули ставлять це на сонце, но я вичитала, що треба у темряві і зробила так, ще й притискала, щоб швидче сік пустило. Сироп слід настоювати приблизно місяць. Потім процідити. Вживати його потрібно тричі на день по 1 чайній ложці за 15-20 хв. до їжі.
Я десь місяць вживала, мала добрий результат від кашлю та для сердцевого ритму.
Ось мої шишки:
-
- Постоянный пользователь
- Сообщения: 359
- Зарегистрирован: 07 дек 2015, 22:14
Ялина європейська, Смерека
- Magura
- Постоянный пользователь
- Сообщения: 1481
- Зарегистрирован: 13 дек 2015, 18:43
Ялина європейська, Смерека
На здоров'я!
Ще такий нюанс: я пересипала цукром і поставила в півлітрових банках (подивилась, ук сусіди роблять). Потім шишки пускали сік і я переливала разом з шишками по другим банкам, щоб натрамбувати до верху і не були шишки не покриті сиропом. Тепер хочу спробувати натрамбувати все в одну діжечку і під прес.
- Magura
- Постоянный пользователь
- Сообщения: 1481
- Зарегистрирован: 13 дек 2015, 18:43
Ялина європейська, Смерека
Чимала користь сиропу з шишок пояснюється високим вмістом в ньому ефірних олій, вітамінів, зокрема вітаміну С, вітамінів групи В, вітаміну К, вітаміну Р, а також каротину.
Сироп приготовлений з молодих шишок смереки, відмінно зарекомендував себе при лікуванні захворювань бронхів і легень, у тому числі пневмонії, легеневого туберкульозу, при лікуванні грипу або просто застуди, а також при лікуванні артритів, при лікуванні практично всіх органів шлунково-кишкового тракту і навіть інсультів. Сироп використовується при авітамінозах і здатен підвищити гемоглобін — одним словом, повертає життєві сили при будь-якому виснаженні організму
Сироп володіє знеболюючою, противірусною, антисептичною, сечогінною, потогінною, жовчогінною, відхаркувальною, загальнозміцнючою діями.
- elenohka0
- Постоянный пользователь
- Сообщения: 4896
- Зарегистрирован: 25 май 2017, 21:25
Ялина європейська, Смерека
Я тоже с бруньок роблю, але засіпаю цукор зверху . Утворюються цукати з бруньок- смакота-а-а... щей лікує.
- Magura
- Постоянный пользователь
- Сообщения: 1481
- Зарегистрирован: 13 дек 2015, 18:43
Ялина європейська, Смерека
ЕЛЬ (Picea) – рід дерев сімейства Соснові (Pinaceae).
Застосовується в декоративному садівництві. Існує безліч садових форм і культиварів. Примітна акуратністю і витонченістю крони, стрункістю стовбура, тіньовитривалістю. Жива огорожа з ялини дуже густа і практично непрохідна. Часто використовується для створення вітрозахисних смуг, особливо вздовж доріг.
З найдавніших часів люди використовували в лікувальних цілях всілякі рослини: їх кору, коріння, суцвіття. Нерідко вдаємося до допомоги народної медицини ми й тепер. Однак мало кому відомо, якими унікальними лікувальними властивостями володіють звичайні ялинову шишку . Чим більше буде їх в нашому будинку, тим здоровіше і чистіше буде повітря, яким ми дихаємо.
Добре заготовити ялинові шишки на зиму, причому не зриваючи з дерев, а підбираючи із землі. Потримавши ялинову шишку між долонями буквально кілька хвилин, можна швидко позбутися негативної енергії, що накопичилася в організмі. Після лазні їх надзвичайно корисно прикладати до забитих і хворих місць на тілі – вони витягують біль, загоюють поверхневі рани. Якщо ж висадити ялинки по всьому периметру дачної ділянки, то вони будуть виконувати роль захисту, перешкоджаючи проникненню на територію негативних зарядів, які несуть недобрі погляди сусідів або просто випадкових перехожих.
З лікувальними цілями використовують хвою ялини, охвоенние пагони, молоді ялинові шишки. Вони містять ефірну олію, дубильні речовини, смолу, вітамін С, солі заліза, хрому, марганцю, міді, алюмінію. Такої кількості вітаміну С, як в ялини, немає більше ні в одній рослині. Містяться в ній корисні речовини мають протизапальну, протимікробну, знеболювальну, жовчогінну, сечогінну і протицингового дією. Хвоя з молодих гілок і шишки ялини є хорошим протицингового засобом.
Вживають настій хвої також при гострих і хронічних запальних захворюваннях органів дихання. При нестачі в організмі вітаміну С або з профілактичною метою п’ють настій з них, який готують з розрахунку 40 г хвої на 1 склянку окропу, кип’ятять 20 хв і настоюють. Отриманий настій випивають в 2-3 прийоми протягом дня. Завдяки великій кількості аскорбінової кислоти, каротину і хлорофілу хвоя їли регулює обмін речовин, покращує кровотворення. Тому з метою профілактики простудних захворювань можна час від часу пити ялиновий відвар. Хвоя має виражену сечогінну і протимікробну дію, яке пояснюється в основному містяться в ній ефірним маслом. Настої хвої можуть бути рекомендовані при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів.
Настій з ялинових шишок однаково корисний і дорослим, і дітям. Ним лікують ангіну, хронічний тонзиліт, ларингіт, фарингіт, бронхіт, пневмонію, гайморит і риніт. Для цього подрібнені шишки (40 г) заливають водою (200 мл) кип’ятять протягом 30 хв. Після проціджування відваром попещу горло 5-б раз на день або закопують по 4-5 крапель в обидві ніздрі. Температура застосовуваного відвару 35 ° С. Особливо хороший ефект дають інгаляції. Ялинові нирки входять до складу деяких відхаркувальних зборів.
Для зовнішнього лікування уражень шкіри застосовується подрібнена ялинова смола. Готують мазь шляхом змішування рівних кількостей ялинової смоли, воску, вершкового масла, або беруть порівну ялинову смолу, жовтий віск, соняшникову або конопляну олію, розплавлене на вогні, змішують все і використовують після охолодження у вигляді мазі або пластиру. Такий маззю користуються при фурункулах, гнійників, виразках, ранах і саднах. З ялинової живиці отримують скипидар, застосовуваний у медицині, який використовують зовнішньо для розтирань.
При шкірних захворюваннях, а також при подагрі і ураженнях суглобів ревматичного походження приймають ванни з ялинових гілок і нирок. Для цього готують відвар з верхівок молодих гілок з нирками (співвідношення рослинної сировини і води 1: 5, варять З0-40 хв). Отриманий відвар додають до води для ванни.
Можна приготувати варення з молодих ялинових шишок. Це цілюща варення має ніжний аромат і смолянистим смаком. Таке ласощі добре допомагає від різних простудних захворювань. Добре вживати це варення із зеленим чаєм. Збір шишок для варення роблять у перші десять днів липня.
Шишок -1 кг; вода – 10 ст.; цукор – 1 кг. Шишки перебрати, потім промити від гілок і хвої. Залити холодною водою і дати вистояти 24 години. У посуд для варіння варення насипати цукор, додати воду і довести до кипіння, цукор повинен весь розчинитися. У гарячий сироп покласти вимочені шишки і варити, помішуючи. Після того як шишки повністю розпустяться, варення буде готове. Накип при варінні знімати. Варення розкласти по стерилізованим баночках і закрити кришками. Варення слід тримати в холодильнику. Одна ложечка такого варення в день стане гарною підмогою в боротьбі за підвищення імунітету і зняття втоми.
Як відрізнити “чоловічі” ялинові шишки від “жіночих”
“Жіночі” розвиваються на кінцях гілок у верхній частині крони ялини, утворюючи невеликі шишечки, які після запилення (вітром) розростаються і робляться повисли. “Чоловічі” утворюють невеликі сережки, які з безлічі тичинок з витягнутими в довжину поздовжньо розкриваються двугнёздимі пильовиками, що розташовуються в пазухах хвої на кінцях гілок попереднього року. Порошать в травні. Збирати для лікувальних цілей потрібно тільки молоді “жіночі” ялинові шишки. Молоді верхівки гілок збирають після зимівлі в травні, незрілі шишки і смолу в червні – вересні. Зрілі шишки висячі, сухі, шкірясті або дерев’янисті, довжиною до 15 см, діаметром 3-4 см.